Säfsenbloggen

12 januari, 2015 - 15:52
Frida

Efter en lite vädermässigt tråkig och regntung början på januari med mildväder verkar vädret äntligen ha vänt igen. Snön vräker ner sedan i lördags och just nu har vi -7 grader kallt. Snön som kom i helgen har gjort att vi äntligen kunnat öppna några av våra efterlängtade längdspår. Idag har vi 26 km preparerade spår - Mellanfallsvägen, Östertjärnsvägen och anslutningsspåret mellan Säfsbyn och Östertjärnsvägen. För dig som inte åkt på de här spåren förut eller rent utav inte åkt längdskidor i Säfsen förut så kan jag berätta att det är väldigt natursköna spår. Nu står skogarna kring Säfsen i sin vackraste vinterskrud och snön ligger i stora drivor. Jag ska definitivt ta mig en vända i spåren på torsdag när jag är ledig, jag måste ju komma igång och träna inför tjejvasan!

Om du ska åka något av Vasaloppen som går av stapeln inom kort så är det ju dags att börja träna snart och det kan du absolut göra här i våra spår. Behöver du komplettera din utrustning så finns det både kläder och valla i Skidshopen som ligger i anslutning till skidbacken och personalen i Skidboden kan ge vallatips.

Kanske har du aldrig åkt på längden över huvud taget utan bara utför, i så fall tycker jag verkligen att du ska prova. Det är en fantastisk känsla när man väl får in snitsen och kan flyga fram i spåren. I Skidboden kan du hyra längdskidor för att prova på om skidor på längden kan vara något för dig. Vasaloppet nästa?

Vi ses i spåren!
Frida i Receptionen

Kommentarer:
0
22 december, 2014 - 21:35
Jennifer

Idag öppnade vi Solbergsliften som tar dig upp till toppen av Solberget och där väntar superfin utsikt. Har man tur kan man få skåda en ganska läcker solnedgång också. Ned kommer du just nu genom att åka Älgkroken som är en av våra blå nedfarter och som också är mångas favorit. Utöver Älgkroken är Familjebacken och Filuriusbacken öppen samt vårat nya barnområde där det finns ett rullband för den allra första åkturen.

Har du åkt skidor i många år och kanske vill ha lite mer utmaning än gröna och blå backar så tycker jag att du helt enkelt ska byta ut det du har på fötterna. Du kanske är helt grym på skidor men aldrig stått på en snowboard förut, då kan jag lova att gröna backar räcker länge innan de känns för lätta. Samma sak gäller om du är expert på snowboard men aldrig testat skidor förut. Våga utmana dig själv och var inte rädd att fråga om tips och råd, vi hjälper dig mer än gärna. Låt nyårslöftet bli att lära dig någonting helt nytt under 2015!

Kanonerna går dygnet runt och näst på tur att öppna står Långsvängen och Gläntan. Enligt prognosen ska minusgraderna hålla i sig året ut och fortsätta in på nästa år, så det ser mycket lovande ut med snöproduktionen. Vi har även fått en del natursnö under natten vilket har gett oss ett riktigt vackert vinterlandskap, det verkar som om det blir en VIT jul i år. På tal om jul, minns ni att vi hade besök av självaste Tomtefar förra året? Han tog emot önskelistor från alla barn och sen gick han faktiskt i skidskola också. Tror ni att han kommer ihåg hur man svänger? Ja, det får vi väl se för Filurius berättade för mig att Tomtefar tar sig tid mitt i julstressen för att hälsa på oss i år också! Mellan klockan 13.00 och 14.30 i morgon den 23:e December tar Tomtefar emot önskelistor och delar ut kramar i skidområdet.

Vi ses i backen i morgon! Nu måste jag klura på min önskelista....

/Jennifer i Liftern

Kommentarer:
0
20 december, 2014 - 15:57
Frida

Nu börjar det lacka mot jul och snön har lagt sig över Säfsen. Här på Hyttan har vi fått en julgran och under den ligger spännande julklappar och väntar på dopparedagen. Vid några tillfällen nu under december har vi haft julbord på Hyttan och det har doftat underbart av julmat, glögg och pepparkakor från restaurangen ut till oss som står i receptionen.

Har ni valt att fira julen i Säfsen, har ni verkligen gjort rätt. Här är finns allt för att få en riktigt fin jul – snö med utförsåkning, längdskidåkning och pulkaåkning, julbord i Hyttan Kök & Bar, mysiga stugor att mysa i med bastu och braskamin och ett härligt spa med en ännu härligare utomhusjacuzzi. Ja, ni som varit här förut vet ju vad jag pratar om. Säfsen är verkligen fantastiskt i juletid. Har vi tur så får vi till och med besök av självaste tomtefar.

Och om ni är som jag och alltid är ute i sista minuten och ska försöka få tag på julklappar så har vi en hel del att erbjuda. Varför inte köpa svärföräldrarna ett presentkort på Hyttan Kök & Bar, ett par vackra örhängen eller ett halsband från SNÖ of Sweden till hustrun, ett mjukisdjur till småsyskonen eller varför inte bjuda hela tjocka släkten på liftkort. I skidshopen som ligger i anslutning till skidbacken har Marie och gänget kämpat in i det sista för att få till allting till öppningsdagen i torsdags. Där finns fina julklappar i form av vantar och mössor, underställ från bland annat Craft, skidkläder från Tenson och vem vill inte ha ett par sköna innetofflor som ser ut som pjäxor. Nytt för i år är att du kan köpa smycken från SNÖ of Sweden, tvålar och doftljus från Klockargården även i Skidshopen och inte bara på Hyttan.

God jul och gott nytt år!
/Frida i Receptionen

Kommentarer:
0
28 november, 2014 - 11:23
Karin

Tillslut kom kylan, hösten har verkligen varit lång i år och sådär november regn-ruskig som i Elsa Beskows bok om årstiderna. Men i tisdags kom kylan och som vi har längtat, humöret vaknade till liv och solens strålar kom i sällskap med klar luft och kall snö.

Nu ligger ett tunt vitt täcke över stugby och träd och temperaturen har stadigt rört sig på minus sidan sedan dess. I Solbergets Wärdshus pågår det renovering inför stundande säsong och allt anpassas för att hungriga skidåkarmagar skall kunna slappna av i en mysig miljö medan energin fylls på. Skidboden har blivit större och nästa vecka börjar gänget att hänga upp årets hjälmar, mössor, vantar och för att inte tala som snygga jackor, jag tjuvkikade minsann i en kartong imorse och det skall bli spännande att få prova.

Gänget i driften som sköter snöläggning, lift och nedfarter har renoverat och förberett lifthus, pumpar och kanoner för att kunna köra med full kapacitet tills alla nedfarter är täckta och redo för skidor, pulkor och härliga dagar ända till påsk. Gänget berättade att vi iår bytt ut många av våra snökanoner till nyare och bättre, vilket gör att vi kan lägga mer snö och snabbare, de berättade även att det ligger drygt 12 km rör i Skidområdet som bara finns där för att förse snöläggningssytemet med vatten, och ännu mer vis blev jag då jag fick reda på att 1 meter kanon snö motsvarar ungefär 10 meter natursnö. Häftigt.

Det nya barnområdet som efter vår facebooktävling fick namnet Barnens Skidland börjar också ta form, staket, läktare, rullband och barnvagnsparkering kan redan nu skymtas och så fort vi fått ett stadigt täcke av snö kommer även figurer och filurer att flytta in. Eric tog en tur ut i backen för att kolla läget, spana in klippet för att få lite skön vinterkänsla - ända fram till säsongstart så kan du följa förberedelserna här på bloggen, via vår facebook, instagram eller youtube-kanal. Nedräkningen har börjat, om 20 dagar öppnar vi, vi ses väl i vinter?!

Kommentarer:
0
17 oktober, 2014 - 12:30
Karin

Hösten med dess vackra färger och skiftningar tog oss verkligen med storm iår och likt en storm så var den över. I början på veckan upptäckte jag att alla löven hamnat på backen istället för att hänga sig kvar, vi har haft några riktigt vackra och klara höstdagar med krispig luft, hög sol och behaglig temperatur (iaf med höstjackan på). Vecka 44 stundar höstlovet med alla dess aktiviteter och vårt uppskattade och numera traditionella Halloweenfirande, Hyttan förvandlas för en kväll till Spökslott med Pumpaverkstad, Spökdisco och Pysselvind, alla de små brukar älska att röja runt i olika utklädnader både rysliga och vackra, föräldrarna gillar även dom att pyssla, delta och faktiskt dansa (även om låtarna brukar vara likt Smurfarna). Kvällen utspelar sig alltid fredag vecka 44 med start kl 16, om jag var du skulle jag definitivt skriva upp det i almanackan.

Nog om höst nu, för jag längtar för fullt och när jag imorse fick plocka fram isskrapan så vet jag att det är ett tecken, tecken på att snart får jag se de första flingorna falla ner, äntligen. Benen liksom skriker efter hårda pjäxor och säsongens första åk. Här i Säfsen förbereder vi för fullt för vinter, snö och en skidprodukt som barnfamiljer, skidälskare och alla andra som är nyfikna på det här med skidåkning ska gilla. Vi har sett att Rönnbärsklasarna har varit stora och tistlarna höga (dessutom håller jag tummar och tår varje dag), vilket betyder snö, massor av snö  och "vargavinter",  de får gärna för min del bli likt de vintrar som Astrid Lindgren alltid illustrerade i Barnen i Bullerbyn eller Emil i Lönneberga.  Inför årets säsong kommer en rad nyheter att släppas och jag hoppas att ni är lika förväntansfulla som vi.

Jag kan inte hålla mig utan ger er ett litet smakprov på vad som är pågång. Filuriland där Filurius för det mesta håller hus kommer att flyttas och göras om, dessutom kommer en liten snowracer bana att ligga jämte, precis intill kommer ett nytt och spännande barnområde ligga, helt anpassat för det absolut första åket, i anslutning kommer grillområde att finnas där matsäckslunchar och brashäng kommer att avlösa varandra i vinter, hit kommer du dessutom att kunna ta dig med bil, inte för att parkera men för att lasta av familjen, skidor och packning. I Wärdshuset, cafét och i Skidboden kommer en hel del förändringar ske både vad gäller utbud och inredning, tex. så kommer alla som förbokat sin skidutrustning ha en egen kassa/utlämningsplats, allt för att de ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Detta var bara några av vinterns nyheter, följ byggnationer och planering här på bloggen eller via facebook eller vår instagram, vi kommer strax att rikta om vår webbkamera uppe i Skidområdet så att alla som är nyfikna kan följa arbetet i det som är vår största nyhet inför vintern nämligen det nya barnområdet.

Ha en skön hösthelg!

Kommentarer:
0