Säfsenbloggen

29 september, 2011 - 18:55
Hanna

Hallå Allihop!


Ni har säkert alla hört talas om att vi har en ny restaurangchef för Hyttan Kök & Bar sedan första juni och tänkte därför att ni skulle få lära känna mannen bakom namnet.


Han heter alltså Helmut Schwabe och kommer från Augsburg, några mil söder om München i Tyskland men har bott i Sverige de senaste 16 åren. Helmut är i grund och botten utbildad kock och har en lång meritlista. Bland annat har han jobbat på Operakällaren i Stockholm, varit i privatkock hos en multimiljonär och även drivit en egen restaurang i Leksand.Och eftersom han är kock måste man ju fråga vad han helst själv äter.


- Färsk piggvar med en krämig risotto! Italiensk risotto, ska understrykas.


I köket är hans styrka kombinationen av vällagad mat, ekonomi och miljö. Privat spelar han en del golf, stadigt påväg ner i handicap, och ser även fram emot att få lära sig att åka lite längsskidor i vinter om tid finns.


Sen eftersom den tyska traditionen "Oktoberfest" är i full gång, dit folk vallfärdar från hela världen, så blev den sista frågan till Helmut såklart - Vad kan jag laga till nära och kära hemma i mitt egna kök som är typiskt för denna folkfest?


Helstekt Fläskkarré med Brödknödel, Ölsås och Surkål.


Och för er som är sugna på att testa kommer här lite hjälp på vägen..


Använd stekskyn från fläskkarrén som bas för såsen, tillsätt lite mörkare öl, kalvfond och hel kummin, koka ihop och det är klart att servera. Brödknödel är en aningen större utmaning. Blanda ihop vitt formbröd, små bitar, med mjölk och ägg, tillsätt färsk persilja, vitpeppar, salt och muskotnöt. Stek sedan lök och bacon i tärningar och lägg även det i blandningen. Knåda ihop en deg och forma knölarna som sedan ska kokas på låg värme i ca 20 minuter.


Svårare än så är det inte! Testa själva!


Auf Wiedersehen!

0
29 september, 2011 - 10:54
Karin

När Fredrik Uhlin var på väg till jobbet fick han göra en kraftig inbromsning med bilen för att inte köra på en Hamiltonstövare. Den stod mitt på vägen och var antagligen ute och jagade hare.


- När jag stannat bilden upptäckte jag att en Björn just passerat över vägen. Det är vad jag kallar ett "vilt möte" i Säfsen. // Fredrik Uhlin


 

0
25 september, 2011 - 12:46
Carolina

Förra helgen hade Säfsens Alpina klubb årsmöte och avslutade dagen med att både barn och föräldrar tog liften upp till toppen på Solberget. Där följde lekar och korvgrillning i toppstugan. Sen avslutades dagen med promenad nedför backen. Medans de promenerade nerför passade de på att plocka bort skräp. Så nu är det rent och fint runt Solberget.


 

0
22 september, 2011 - 11:17
Karin

Med stora älgkliv så närmar vi oss helgen 1-2 oktober, då ruskar vi igång den gamla tävlingen i nytappning Älgdrevet.


Igår fick vi beskedet att en hel drös orienterare kommer att springa runt i Finnskogarna. På lördagen är 1021 personer anmälda och på söndagen kommer 647 tappra att springa, och vi vet att en hög med efteranmälningar kommer att rulla in i dagarna. Filurius och hans kompisar gillar orientering så jag tror minsann att de kommer göra ett besök vid starten i Lindesnäs och busa med både stora och små.


Mer information om Älgdrevet finner ni på www.algdrevet.se

0
18 september, 2011 - 16:57
Hanna

Hallå Alla Fiskare!


Nu när sista september närmar sig med stormsteg så tycker jag alla ska ta chansen och prova fiskelyckan vid någon av Låsensjöarna innan de stänger under en period så fiskarna kan leka i lugn och ro.


Tog en tur dit idag och lyckades under en snabb halvtimme att dra upp två vackra öringar. Jackpott!
Men eftersom jag egentligen inte själv är någon fiskeexpert så lär man ju ta med sig någon med lite koll, så varför inte Fiskevårdsföreningens egna ordförande Erik Jansson, som här nedan tänder upp en skön brasa! =)


  


Och här var de hemliga ingredienserna för dagens fiskelycka - Ett Ultralätt Kastspö med ett rosa Skeddrag. Lämna räkorna hemma.Missa nu inte sista rycket på Låsen, som helt klart är en av våra bästa och vackraste sjöar!

0