Säfsenbloggen

27 februari, 2015 - 13:16
Karin

Hej alla kompisar!
Idag dalar snöflingorna vackert från himlen och det är precis lagom temperatur för att ta sig en heldag i backarna. Jag tänkte att jag idag skulle tipsa er om mina favoritnedfarter i vårt skidområde.

Jag gillar bäst att åka knapplift eller stolsliften, i den tycker jag det kittlar så härligt i magen och om man sträcker ut armarna så känns det som man flyger. En flygande älg.. hur häftigt hade inte det varit?

Långsvängen
Det är en grön nedfart som startar uppe på toppen. Den känns så lång och det finns mycket plats för att göra stora svängar, längst med långsvängen så finns det även bra ställen för picknick (dessa är markerade på kartan) där man kan vila sina tassar. Det finns också två ganska hemliga avtagsvägar, dessa heter Gläntan som leder ut i den blå backen som heter Älgkroken, den andra avtagsvägen heter Harpasset och den är rolig med alla sina svängar!

Filuriand
Här gillar jag att vara, för här bor ju jag!
Du kan hälsa på i mitt hus, åka genom skojiga banor och om du har tur kanske få se en och annan av mina djurkompisar.

Folkparken
Om du gillar att hoppa och trixa så passar folkparken dig bra, men även om du är som mig och inte riktigt vågar så kan det vara roligt att se alla som hoppar och railar.

Vilken är din favoritbacke?

0
17 februari, 2015 - 20:04
Frida

Idag slank jag in en sväng i Skidshopen uppe vid backen. Ni vet väl att det mesta ni kan behöva för en härlig skidsemester finns att köpa där. Just nu har de flera olika sportlovserbjudanden. Marie och de andra som jobbar där tipsar bland annat om en snygg skidhjälm från Giro för barnen för endast 499kr (ordinarie pris 699kr) så skynda att fynda. Det är viktigt att ha hjälm när man åker skidor utför och vi som jobbar på Säfsen rekommenderar både vuxna och barn att ha det.

Ett annat bra erbjudande som jag också såg att de hade i Skidshopen just nu var 20% rabatt på vinterkläder från Tenson. Så kika in och se om du kanske kan hitta dig en ny skidjacka, de är riktigt varma och sköna!

Ni har väl inte missat att Tenson Skistore som ligger uppe i stugbyn mitt emot Hyttan har öppnat för säsongen också. Måndag, onsdag, fredag och lördag är det öppet mellan 17.00 och 20.00. Till skillnad från tidigare år så kan du inte längre hyra din utrustning här men du kan fortfarande shoppa smarta och snygga sportartiklar. Så om du ändå har vägarna förbi någon kväll så är du varmt välkommen in!

Hälsningar,
Frida i Receptionen

0
13 februari, 2015 - 14:13
Filurius

Hejsan Kompisar.
Det är bra skidväder idag, så ta några extra långa svängar förbi min lilla stuga som ligger vid barnens nya barnområde. Där kan ni komma in och kika hur jag har det hemma hos mig också kan ni lägga post i min postlåda!
Jag blir alltid så glad när jag får fina teckningar så jag brukar sätta upp dem i mitt hus.

Teckningar och brev kan ni göra under Filurius på Hyttan som händer måndag, onsdag, fredag och lördag, 18.00-20.00.

Något som händer varje dag under sportloven är också att skid & busklockan ringer i alpinområdet, Då ni hör klockan ringa så sätter ni på er skidorna och åker till skidskolehuset, Då kommer något hemligt och mycket skojigt hända, så håll ögon och öron öppna, så syns vi där.

På söndagar så är det rekordsöndag och då ringer skid & busklockan kl. 11.00 då kommer jag finnas på plats och säga hejdå till alla barn. Vi ses med skidor på tassarna, så slår vi några Filuriusrekord tillsammans!

(Dessa aktiviteter är gratis om du har ett giltigt skipass eller om mamma eller pappa har det. annars så kostar det 50kr.)

0
11 februari, 2015 - 17:38
Klara

Det är inte alltid så lätt att åka lift, men efter att ha ramlat ett par gånger brukar även de allra minsta klara av att åka själva utan mamma eller pappa.

Här i Säfsen finns flera typer av liftar av olika svårighetsgrader.
-Rullband: Barnens skidland (grön lift = jättelätt)
-Knappliftar: Filuriusliften (grön lift), Familjeliften (grön lift)
-Stolsliften: Solbergsliften (blå lift = lätt)
-Ankarliftar: Rödingliften (blå lift), Specialenliften (blå lift), Brantenliften (röd lift = medelsvår)

För de minsta tjejerna och killarna som ska åka skidor för första gången finns ett RULLBAND. Rullbandet är helt nytt för i år och finns i Barnens skidland som du hittar ovanför Wärdshuset. Alla kan åka på rullbandet, även om du inte har skidor på fötterna.

Nästa steg är Filuriusliften som är en KNAPPLIFT. Den får alla barn hjälp med och vill du prova att fånga liften själv så går det också bra. Då tittar du bakåt och sträcker ut armarna för att sedan ta tag i liften så högt upp du kan och putta in knappen under rumpan. Det viktigaste när du åker knapplift är att se till att båda skidorna pekar uppåt i backen innan du får hjälp att fånga liften (eller tar den själv). En annan superviktig sak är att stå upp hela tiden, du kan inte sitta ned för då släpar rumpan i backen. Vill du åka med mamma eller pappa så går det också bra, då står du så att deras ena skida är mellan dina skidor och sen får mamma eller pappa ta liften precis som vanligt. Är det så att du ska åka själv för första gången är det jättebra om någon som åkt lift förut åker först och ser till att det blir lätt att stiga av på toppen. Vi i liften hjälper ju till vid påstigningen!

När man klarar att åka Filuriusliften så kan man ta sig vidare till Familjeliften. Det är också en knapplift som är precis lika dan men den går lite snabbare och går lite högre upp. Även här är det bra om mamma, farfar, storasyster eller någon annan van liftåkare åker upp först och ser till att avstigningen går bra. Skulle du ramla i någon lift så släpp liften och kryp åt sidan så att du inte är i vägen för de som kommer bakom. Sen tar vi bara en ny lift, och kör igen. Det kommer ju hur många liftar som helst, så det gör inget om man råkar missa en. Bra va?

Efter dessa liftar fixar man att ta sig upp till toppen av Solberget. För att enkelt nå alla nedfarter från toppen så tar du Solbergsliften upp och det är vår STOLSLIFT. Den är som en flygande soffa där det finns fyra sittplatser i varje soffa. Innan du åker fram till soffan är det bra om alla som ska åka tillsammans samlas vid ingången och ser till att alla är redo, när grindarna sedan öppnas och alla är klara så åker du in och ställer dig på plats. Det är markerat där det är enklast att kliva på och allt du behöver göra är att sätta dig ned. Bäst är om den minsta sitter på vänster sida då det är lättast att kliva av för den längst till vänster men också för att vi ser hur mycket vi eventuellt behöver sänka farten när ni ska kliva på. När du kommit på liften får du dra ner bygeln och sätta upp skidorna på fotstöden. Strax innan toppen finns skyltar när det är dags att lyfta bort skidorna och när det är dags att lyfta upp bygeln. När det är gjort och liften kommit ända upp så ställer du dig upp och låter stolen putta på lite så glider du lättare ner.

Sist men inte minst har vi ett antal ANKARLIFTAR. De ser helt enkelt ut som ett ankare och på dessa kan du, om du vill, åka tillsammans med någon kompis. Då står ni på varsin sida om ankaret. Det är då mest lämpligt att den som är minst van åker på den sidan man kliver av på, fråga bara oss om vilket håll avstigningen är åt så hjälper vi er. Det går såklart bra att åka själv också. Även i denna lift är det viktigt att stå upp och att titta framåt. Ankaret får du under rumpan men inte riktigt på samma sätt som knappliften, du får absolut inte ha ett ben på varje sida om stången utan stången hamnar på ena sidan (eller emellan er om ni åker tillsammans). Det är då jättebra att hålla en hand på stången och den andra handen på den delen av ankaret som tittar fram bredvid rumpan på andra sidan. När du sedan kommer upp till toppen trycker du ankaret lite bakåt och kastar det åt sidan. Nu klarar du alla liftar i Säfsen.

Vi ses i liften! //Jennifer i Liften

0
9 februari, 2015 - 10:22
Filurius

Hej alla kompisar! Solen skiner i Säfsen och sportloven är precis runt knuten. Ni kommer va?

Som ni kanske vet så är mina absoluta favoritgrejor:
Snö & Pannkakor i mängder.

För att fira in sportloven så tänkte jag dela med mig av mitt smaskiga recept på "pannkaks-igloo".

Det du behöver är:
Svala pannkakor eller plättar (beroende på hur stor igloo du vill göra)
Blåbärssylt
Vispgrädde
Vaniljkräm
ljusblå marsipan
stjärnfrukt, jordgubbar och strössel (eller andra fina dekorationer)

Du gör såhär:
1. Du varvar pannkakorna med olika lager med sylt, grädde och vaniljkräm.
2. Då kavlar vi ut marsipanen och lägger den över. Tryck till kanterna och ta bort det överflödiga med en kniv.
3. Då var det bara dekorationen kvar.

Pssst. Är du lika tokig i pannkakor som jag?
Ni vet väl att söndagar kl.14.30 så är det pannkaksfrossa i Wärdshuset. Där kan alla mumsa så mycket pannkakor man vill, stora som små.

0