Säfsenbloggen

31 juli, 2016 - 11:43
Amelie

Nu har halva sommaren sprungit förbi här på Säfsen. Och vad vi hinner med i veckorna! Här är några exempel på vad gästerna tillsammans åstadkommer under en vecka: 100-tals mil av MTB-cykling och vandring, många spikar på minigolfbanorna, 100-tals meter över marken på klätterväggen, extremt många kilometer på vattnet i båtar och kanoter och otroligt många timmar av familjemys, glädje, friluftsliv och semesterfeeling. Det finns något för alla smaker och det är lätt att hitta sin egen favorit.

Min favorit den här veckan var Vildmarksskolan. Det var första gången jag skulle ha den aktiviteten med en så stor grupp så jag var lite nervös innan vi började, men vilket härligt gäng det var! Väldigt nyfikna och sugna på att lära sig mer om vad som finns i skogen. Vi pratade mycket om vilka bär man kan hitta och vilka som är godast och hur man kan se skillnad på bären. I år är ett riktigt bra bärår så det finns hur mycket blåbär och hallon som helst i skogen så mitt bästa tips angående bären är att ta med en korg och börja plocka! På bilden ovan har vi stannat för att titta på Sveriges två köttätande växter, Tätört och Sileshår. Har ni koll på hur de ser ut? Det slank nog även ner ett och annat blåbär under den lilla pausen...

När vi hade gått genom skog och mark ett par kilometer var det dags att ta en liten paus och lära oss att göra eld. Det enda jag hade tagit med mig var tändstål, resten fick vi hitta på egen hand men det var inga problem alls och efter några minuter hade vi en fin och stadig eld. Påvägen tillbaka till stugbyn gick vi på en mysig liten stig precis intill vattnet så vi hade en fin utsikt över Säfssjön och även Snowcamp. 

Nu är jag riktigt taggad på att få ta med nästa gäng på Vildmarksskola och visa allt vad skogen har att erbjuda. Jag hoppas vi ses i skogarna kring Säfsen i sommar!

/Amelie på Aktivitet

0
24 juli, 2016 - 12:54
Amelie

Vilken sommarvecka vi har haft! Solen har visat sig från sin absolut bästa sida och temperaturen har visat uppåt 25 grader flera gånger. Med sånt här väder är den svenska sommaren oslagbar!

Jag har haft lyxen att få vara ute väldigt mycket i det fina vädret hela veckan och jobba med härliga gäster. En av favoritturerna från veckan var Storkanotsutlflykten. Vi hoppar i våra storkanoter som rymmer 15 personer i varje kanot, och sen ger vi oss ut på sjön där vi löser lite kluriga uppdrag. Det hela leder till att vi stannar till nånstans och gör upp en eld och bakar något som påminner mig om utflykterna från förskolan. Är det någon som kan klura ut vad det skulle kunna vara? Ledtråd: man behöver en pinne.

När solen är framme och temperaturen stiger är det så härligt att få plaska, leka, simma, bada och stojja i vattnet. Precis nedanför stugbyn finns Säfsens egna guldkorn när det gäller badplatser - Prästudden. Där finns gott om plats att lägga ut filten och ta med picknickkorgen och sola och bada så länge man orkar. Det finns också en rutschkana ute i vattnet som man kan slida nerför. Om man blir lite för rastlös för att ligga och ha det gött på en filt finns det möjlighet att hyra kanoter/kajaker och båtar som man kan ta ut på Säfssjön. Runt om sjön finns massa fina ställen att upptäcka; bästa badplatserna, bästa grillplatserna, bästa fiskevikarna och mycket mer! Jag har flera guldkorn från Säfssjön på lager så kom in och hör med mig eller de andra på Säfsen så ni också får ta del av Säfssjöns guldklimpar och njuta av sommaren till max. Jag vet att ett av Filurius bästa tips är att gå ut på bryggan längst ut på Vildmarkslekplatsen ganska tidigt på morgonen och ta ett morgondopp. Då har solen precis börjat nå dit och det är lugnt och tyst på sjön. Så se till att ställa klockan och ta med badkläderna ner till bryggan för att njuta av en uppfriskande och härlig morgon.

Njut av sommaren och simma lugnt!

/Amelie på Aktivitet

0
17 juli, 2016 - 14:22
Amelie

Ja det är klart man kan åka lift på sommaren! På Solbergsturen åker vi sittlift till toppen av Solberget där vi tittar på utsikten och berättar vad vi ser och efter det tänder vi en eld och kokar kaffe och fikar.

Igår var jag uppe på toppen med ett glatt gäng. Liftturen kittlar härligt i magen och under tiden ser man Säfssjön, stugbyn, Snowcamp, vindkraftverk och vackra vyer av skogar och sjöar. På toppen pratade vi om vad som finns i närområdet och vad vi ser och vi pratade även om hur det ser ut och funkar på berget när det är täckt med snö under vintern. Det är spännande att se hur en skidanläggning ser ut utan snö, det är ganska stor skillnad.

Det var ganska blåsigt på toppen igår så jag hade svårt att få igång elden. Jag kämpade med den länge och de andra gästerna som var med på turen lyckades få till en eld i Varglyan innan mig. Men till sist tog sig min eld också så vi kunde börja koka kaffe. Under tiden som kaffet blev varmt sprang barnen omkring och plockade och åt blåbär så de blev alldeles blå runt munnen och de hämtade mer och mer pinnar till elden så det blev en stor eld i Varglyan. När kaffet hade blivit varmt var det dags att fika på kanelbullar, te, saft och kaffe. 

För att komma ner från berget finns det lite olika alternativ. Eftersom alla backar leder tillbaka till samma ställe kan man välja vilken av skidbackarna man vill ner, men då ska man vara beredd på att det kan vara ganska högt gräs. Det går också en grusad bilväg från toppen ner till liften så den kan man också gå. Men min och Filurius favoritväg tillbaka ner till liften är Vargspårets downhill led! Den slingrar sig neråt med massor av kurvor, små kullar och velodromsvängar. Det händer nått hela vägen och längs vägen har Filurius satt ut några siffror, hur många kan du hitta?

Nästa gång hoppas jag att det är dig jag träffar på vid liften. Till dess, ha det bra!

/Amelie på Aktivitet

0
6 juli, 2016 - 14:48
Amelie

Nu är första sommarveckan på Säfsen igång med buller och bång. Hyttan Kök och Bar har öppet varje dag och serverar lunch och middag, aktiviteteshuset Björnen har slagit upp dörrarna och aktiviteterna har börjat rulla på veckobasis. Första veckan nu är en liten prövovecka med flera olika premiärer; det är första för i år som vi har en "Lilla Italien" kväll i restaurangen, det är första gången för i år som Björnen har all typ av uthyrning, det är första gången för i år som aktiviterna körs och det finns många fler premiärer att upptäcka på Säfsen.

Hittils har vi på aktivitet också bockat av ganska många premiärturer. I måndags kickade vi igång årets första Familjeäventyr. Familjerna tävlade och kämpade på för att lösa flest uppdrag på kortast tid. Dagen efter kanske det finns ett pris till vinnaren, vem vet...?

Vi har också kickat igång vår MTB- och fiskeclinic där vi ger lite nybörjartips och råd för dem som ska ut och cykla eller och fiska.

Igår eftermiddag hade vi vår första Vildmarksskola där gästerna fick lära sig nya spännande saker i och om skogen. Bland annat vilket träd man kan använda sig av om man vill göra tvål i naturen. Boka in dig på Vildmarksskolan vetja så får du också lära dig!

Igårkväll gick även den första Älgsafaribussen från Hyttan ut i skogen för att spana på skogens konung - älgen. Ta med kikaren och häng på så kanske vi får se älg om vi har tur.

Och under dagen har jag hunnit köra igång årets första Vildmarkshäng där barn mellan 8-13 år får leka och tävla tillsammans med en ledare nere på Vildmarksleken, vi hade riktigt roligt så jag ser fram emot fler aktiviteter under sommaren.

Som ni märker har vi hunnit bocka av många premiärer men vi har fler kvar att inviga under veckan. Jag ser fram emot att få göra alla aktiviteter och komma ut i skog och mark och uppleva naturen. Hoppas ni också är taggade på att få uppleva svensk sommar hos oss i Säfsen och se det bästa av vad Naturen har att erbjuda.

 

/Amelie på aktivitet

1