Såhär fixar du liften!

11 februari, 2015 - 17:38
Såhär fixar du liften!
Klara

Det är inte alltid så lätt att åka lift, men efter att ha ramlat ett par gånger brukar även de allra minsta klara av att åka själva utan mamma eller pappa.

Här i Säfsen finns flera typer av liftar av olika svårighetsgrader.
-Rullband: Barnens skidland (grön lift = jättelätt)
-Knappliftar: Filuriusliften (grön lift), Familjeliften (grön lift)
-Stolsliften: Solbergsliften (blå lift = lätt)
-Ankarliftar: Rödingliften (blå lift), Specialenliften (blå lift), Brantenliften (röd lift = medelsvår)

För de minsta tjejerna och killarna som ska åka skidor för första gången finns ett RULLBAND. Rullbandet är helt nytt för i år och finns i Barnens skidland som du hittar ovanför Wärdshuset. Alla kan åka på rullbandet, även om du inte har skidor på fötterna.

Nästa steg är Filuriusliften som är en KNAPPLIFT. Den får alla barn hjälp med och vill du prova att fånga liften själv så går det också bra. Då tittar du bakåt och sträcker ut armarna för att sedan ta tag i liften så högt upp du kan och putta in knappen under rumpan. Det viktigaste när du åker knapplift är att se till att båda skidorna pekar uppåt i backen innan du får hjälp att fånga liften (eller tar den själv). En annan superviktig sak är att stå upp hela tiden, du kan inte sitta ned för då släpar rumpan i backen. Vill du åka med mamma eller pappa så går det också bra, då står du så att deras ena skida är mellan dina skidor och sen får mamma eller pappa ta liften precis som vanligt. Är det så att du ska åka själv för första gången är det jättebra om någon som åkt lift förut åker först och ser till att det blir lätt att stiga av på toppen. Vi i liften hjälper ju till vid påstigningen!

När man klarar att åka Filuriusliften så kan man ta sig vidare till Familjeliften. Det är också en knapplift som är precis lika dan men den går lite snabbare och går lite högre upp. Även här är det bra om mamma, farfar, storasyster eller någon annan van liftåkare åker upp först och ser till att avstigningen går bra. Skulle du ramla i någon lift så släpp liften och kryp åt sidan så att du inte är i vägen för de som kommer bakom. Sen tar vi bara en ny lift, och kör igen. Det kommer ju hur många liftar som helst, så det gör inget om man råkar missa en. Bra va?

Efter dessa liftar fixar man att ta sig upp till toppen av Solberget. För att enkelt nå alla nedfarter från toppen så tar du Solbergsliften upp och det är vår STOLSLIFT. Den är som en flygande soffa där det finns fyra sittplatser i varje soffa. Innan du åker fram till soffan är det bra om alla som ska åka tillsammans samlas vid ingången och ser till att alla är redo, när grindarna sedan öppnas och alla är klara så åker du in och ställer dig på plats. Det är markerat där det är enklast att kliva på och allt du behöver göra är att sätta dig ned. Bäst är om den minsta sitter på vänster sida då det är lättast att kliva av för den längst till vänster men också för att vi ser hur mycket vi eventuellt behöver sänka farten när ni ska kliva på. När du kommit på liften får du dra ner bygeln och sätta upp skidorna på fotstöden. Strax innan toppen finns skyltar när det är dags att lyfta bort skidorna och när det är dags att lyfta upp bygeln. När det är gjort och liften kommit ända upp så ställer du dig upp och låter stolen putta på lite så glider du lättare ner.

Sist men inte minst har vi ett antal ANKARLIFTAR. De ser helt enkelt ut som ett ankare och på dessa kan du, om du vill, åka tillsammans med någon kompis. Då står ni på varsin sida om ankaret. Det är då mest lämpligt att den som är minst van åker på den sidan man kliver av på, fråga bara oss om vilket håll avstigningen är åt så hjälper vi er. Det går såklart bra att åka själv också. Även i denna lift är det viktigt att stå upp och att titta framåt. Ankaret får du under rumpan men inte riktigt på samma sätt som knappliften, du får absolut inte ha ett ben på varje sida om stången utan stången hamnar på ena sidan (eller emellan er om ni åker tillsammans). Det är då jättebra att hålla en hand på stången och den andra handen på den delen av ankaret som tittar fram bredvid rumpan på andra sidan. När du sedan kommer upp till toppen trycker du ankaret lite bakåt och kastar det åt sidan. Nu klarar du alla liftar i Säfsen.

Vi ses i liften! //Jennifer i Liften

Skriv kommentar:

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Arkiv