Säfsenbloggen

Säfsenbloggen

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt bland våra vandringsleder. Vilken passar bäst om jag vill ta en kortare tur med familjen och vilken innehåller vindskydd om jag vill kombinera en längre tur med övernattning i naturen? Vad är bra att tänka på och vad ska man packa med i väskan? För att underlätta så mycket som möjligt för er så kommer här en snabb guide.

Vi börjar med att berätta lite om hur våra vandringsleder är skyltade och vart alla leder utgår ifrån. 

Utgångspunkten
- Intill vår sportshop & uthyrning Björnen som är belägen mitt i stugbyn hittar ni vår stora översiktskarta. Här startar och avslutar alla våra leder, både vandring och cykel.

Hur vet jag vilka som är vandringsleder?
- Alla våra vandringsleder är märkta i rött på vår karta. Den kan ni enkelt ladda ner nedan eller hämta ut i receptionen vid ankomst. Ute i naturen är lederna märkta med röda kryss, så håll utkik! Ser du dem så vet du att du är på rätt väg.

Hur långa är era leder? 
-Vi har allt från kortare och enklare leder på 3 km till längre dagsturer på 25 km. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren så finns något som passar just dig.

Hur ser terrängen ut, vilka skor rekomenderar ni? 
Alla våra vandringsleder går mestadels längst stigar i kuperad skogsterräng. Gummistövlar eller kängor rekomenderas. 

Hur ser ert utbud på leder ut? 
- Nedan hittar du alla våra vandringsleder med mera info

1. Solbergsleden 
Längd: 10 km, Tidsåtgång: ca 2-3 h

- Starta utanför Björnen och gå sedan ner mot spårcentralen vid myren nedanför stugbyn. Korsa myren och fortsätt leden upp genom skogen som tar dig mot Solbergets topp 472 möh. Här bjuds det på milsvidd utsikt åt alla håll. Fortsätt sedan ner för berget via kanten av grannberget Råberget. Följ sedan leden som tar dig tillbaka till stugbyn. Leden består till mestadels av stig och innehåller spångar.

Tips! Glöm inte att packa ner kameran och fikakorgen. Uppe på toppen av Solberget finns rastplatser som passar utmärkt för en fikastund och njuta av den vackra utsikten. Här finns även en eldpallkoja och grillplats.

2. Mellanfallslederna
Längd: 6-8 km, Tidsåtgång: ca 1-2 h

- Ta sikte mot Dalenstugorna och korsa sedan stora vägen. Leden fortsätter sedan ner i skogen och går längst med Säfssjöns östra sida och efter några kilometer kan du välja om du vill vika av och gå 6 km eller om du vill fortsätta på den längre leden som är 8 km. Efter vägen finns 3 olika picknickställen, alla fint belägna med utsikt över Säfssjön. På tillbakavägen så korsar leden stora vägen igen och fortsätter sedan genom skogen ut till stugbyns övre del. Leden består mestadels av stig och grusväg.

Tips! Den längre leden går över Kyrkhöjden där ett vindskydd är placerat. En fin plats för en fikapaus. Under sommartid får ni inte missa att packa ner badkläder, längst vägen finns många mysiga små badställen.

3. Skifsenleden
Längd: 25 km, Tidsåtgång: Heldag

- Starta utanför Björnen och följ sedan den asfalterade gångbanan som tar dig ner mot Hembygdsgården. Fortsätt sedan leden söderut tills du passerar Finngården Skifsen. Platsen är en av de sex första boplatserna i Säfsen och ligger vackert belägen vid sjön Skifsen. Här kan man uppleva en finngård under uppbyggnad, med typiska skogsfinska byggnader som de kunde se ut på 1750-talet. Leden passerar sen den gamla finnbyn Drafsen och Nordtjärn. Leden är lättvandrad med svag kupering förutom de först kilometrarna som stiger ordentligt. Leden består mestadels av stig och innehåller spångar.

Tips! Längst leden finns vindskydd, varför inte prova på vildmarkslivet ordentligt och övernatta ute i naturen? Packa väskan med liggunderlag och sovsäck och använd himlen som tak. En upplevelse utöver det vanliga, vi lovar!

4. Österhöjdslederna
Längd: 3-5-10 km, Tidsåtgång: ca 40 min-3h

- Denna led är uppdelad i 3 delar. 3-5 eller 10 km. Ta sikte mot kyrkan och följ leden ut på ängen som sedan tar dig vidare in genom skogen. Längst vägen är det skyltat när du ska vika av beroende på vilken led du önskar gå. Alla lederna kommer tillbaka på ängen intill kyrkan som du passerade i början. Den längsta leden passerar högsta toppen av Österhöjden, 525 möh. Här har du vacker utsikt västerut där du ser Säfsbyn och Fredriksberg i förgrunden. Här känns det naturligt med en fikapaus och beskåda utsikten. Leden består mestadels av stig och skogsvägar.

Tips! Glöm inte kameran, utsikten från toppen av Österhöjden är magiskt vacker.

5. Naturstigen
Längd: 3 km, Tidsåtgång: ca 1h

- Naturstigen startar mitt imot vår centrumbyggnad Hyttan, under färden kommer du att uppleva vacker gammal skog och håll utkik efter småvilt. Här finns även en tipspromenad med tittskåp och utmaningar för hela familjen. Stigen är ca 3 km och efter vägen finns flera mysiga fika-gläntor. Leden består mestadels av stig och grusvägar och innehåller spångar.

Tips! Hämta ditt frågeformulär i receptionen för att testa vår tipspromenad. Hur många poäng lyckas ni få?

5. Kyrkstig till Tyfors
Längd: 16 km, Tidsåtgång: ca 6-8h

- Den gamla kyrkstigen är 8 km lång enkel riktning. Starta utanför Björnen och följ sedan den asfalterade gångbanan ner mot byn Fredriksberg och skyltningen MTB-Tyfors runt. Dessa leder går längst med varandra de första kilometrarna. Följ sedan skyltarna mot kyrkstigen som tar dig vidare förbi Lisjön och sedan vidare mot byn Tyfors. Leden vänder sedan och går likadant tillbaka. Leden består mestadels av stig och grusvägar och innehåller spångar.

Tips! Vid Lisjöns kant passar det utmärkt för en fikapaus, njut av en god kopp kaffe medans du beskådar den vackra utsikten över sjön.

Ladda ner hela vår karta här -->

Tips!
- På alla våra leder finns flera mysiga picknickställen som passar perfekt för ett kort stopp. Här kan du vila benen några minuter och koppla av i en avslappnande miljö. På de sträckor som är över 10 km rekomenderar vi att ni packar ryggsäcken med något matigare för magen. I vårt café finns allt man behöver för en mysig fikastund.

fr 1390
kr
/ person
Fri.Luft.Liv! I paketet ingår boende fre-sön, 2 middagar, sänglinne & karta
fr 1560
kr
/ person
Vårt kompletta paket där allt för en lyckad semester ingår. I priset ingår ingår boende, äventyrspass, äventyrshyra, middagar fre-lör, ledkarta...Senaste inlägget

Nej